Wpis

środa, 28 listopada 2012

Ciasto z masą "serową" i brzoskwiniami (wegańskie)

 

Udało mi się upiec w 100% wegańskie ciasto, więc się chwalę :) Tym bardziej dlatego, że poprzednie się rozpadało, a to się trzyma w jednym kawałku.

Skład:

  • 2 szklanki mąki (w tym wypadku pełnoziarnista pszenna, drobno mielona)
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • mleko sojowe waniliowe (z Biedronki - jest bardzo słodkie, więc jeśli ktoś chciałby użyć innego, to być może ciasto trzeba dosłodzić)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i łyżka octu (może być jabłkowy)

Suche składniki oraz olej połączyć, powoli dolewać mleko, aż ciasto nabierze konsystencji dobrej do mieszania, lekko lejącej. Dodać łyżkę octu, wlać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub tartą bułką tortownicy, upiec w 180 stopniach.

Na masę "serową":

  • kostka tofu naturalnego
  • mleko waniliowe
  • ewentualnie trochę cukru i soku z cytryny

Mleko lekko podgrzać, zmiksować z tofu. Ostudzone ciasto posmarować masą.

Na wierzch:

  • puszka brzoskwiń w syropie
  • agar

Na masie serowej ułożyć w dowolnej konfiguracji kawałki brzoskwiń, a 3/4-1 szklanki syropu wymieszać z łyżeczką agaru, podgrzać, zagotować przez chwilę. Gdy zacznie tężeć, wylewać powoli łyżką na ciasto.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wege76
Czas publikacji:
środa, 28 listopada 2012 17:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • e_d_y_s_q_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/27 22:42:39:

    Lily, a ile mleka dałaś?
    Bardzo apetycznie wygląda to ciasto :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kategorie

Kanał informacyjny


INNE MOJE BLOGI

ZIELONA STRONA

PISADEŁKO

----------------------
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie Durszlak.pl